Ana Sayfa Tarihi ve Cografyası Sanat ve Kültürü Nüfus ve Ekonomi Van Yemekleri Efsane ve Masallar Maniler ve Türküler Turizm

Doğunun İncisi Van'dan Kısa Kısa...

Türkiye'nin doğusunda olan şehrimizin kuzeyinde Ağrı, güneyinde Hakkari, batısında Bitlis, doğusunda ise İran vardır. "Doğu'nun İncisi" diye anılan ilimiz Türkiye'nin en büyük gölüne sahiptir.

Van Ovası ve yakın çevresi Doğu Anadolu Bölgesinin Van Bölümünde, tektonik ünite olarak ise Toros Orojenik Kuşağının doğu bölümünde yer almaktadır. Doğu Anadolu Bölgesinin bir alt bölümünü teşkil eden Van Bölümü morfolojik bakımdan üç üniteye ayrılabilir. Bunlar; Van Gölünü güneyden bir duvar gibi kuşatan Güneydoğu Toroslar, doğuda ortalama yükseltisi güneye nazaran daha alçak olan Van Dağları, batı ve kuzeyde ise kuzeydoğu -güneybatı doğrultusunda bir hat üzerinde yer alan volkan konileridir.

Bu kısımda 3000 metreyi geçen bir çok tepeler vardır. ( Artos dağı 3475m ). Van'da çok çeşitli toprak türlerine rastlanır. İlin doğu kesiminde kestane rengi ve kahverengi topraklar, kuzeyinde kireçsiz kahverengi topraklar geniş alanlar kaplar.

Doğu Anadolu Bölgesinin doğu bölümünde, yer alan Van ili, 19.069 km2 yüz ölçümüyle alan bakımından Türkiye'nin 6. büyük ilini oluşturur. Van ili kıyı şeridi hariç topraklarının büyük bir bölümü dağlık alanlardan oluşur. Yazların kısa ve sıcak, kışların ise soğuk ve sert geçen karasal bir iklime sahip olması, bunun yanında tarımsal üretimde verimin düşük ve uzun süre ulaşım olanaklarının sınırlı oluşu, Van ilinin gelişimini engelleyerek nüfus ve ekonomik faaliyetlerin kıyılardaki alüviyal ovalarda ve depresyonlarda toplanmasına neden olmuştur.

Van ilinde metalik madenlerden demir, Bahçesaray ve Çaldıran (haradukla köyü) yöresinde çıkarılır. ilde elde edilen sanayi hammaddelerinin en önemlisi sodadır. Van gölünde büyük soda rezervleri saptanmış olup 1 lt. göl suyu 9 gr. soda içermektedir.

Çalışan nüfusun çok küçük bir bölümü (%2.4) sanayi sektöründe çalışmaktadır. Van ve çevresinde birçok tarihi kalıntı ve figürler bulunmaktadır. Van Kalesi, Hoşap Kalesi, Şeytan Köprüsü ve diğer birçok köprü, Çarpanak Kilisesi, Akdamar Adası Kilisesi, Ayanıs Kalesi, Meher Kapı bunlardan sadece birkaçıdır.

 

Mesaj Gönder Ana Sayfa